H22 Maria’s Oord
Frits van der Trappen liet dit neoclassicistische ‘buiten’ bouwen in 1850. De naam was een eerbetoon aan zijn vrouw Maria, dochter van de Naaldwijkse burgemeester Arij Pijnacker Hordijk, met wie hij in 1848 getrouwd was. Rondom het huis lieten zij een groot park aanleggen door de bekende landschapsarchitect Zocher uit Haarlem. Na het overlijden van Frits betrok zoon Arie met zijn gezin het pand. In 1917 werd het huis met bijgebouwen verkocht aan notaris Roozen. Vervolgens kocht het Groene Kruis Naaldwijk-Honselersdijk het pand in 1929. In 1958 bouwde men de ruime aanbouw aan de rechterzijde omdat ook het Rode Kruis er introk. Sinds 1993 is het complex in handen van de Stichting Steun Gezondheidszorg Naaldwijk-Honselersdijk die het hoofdpand verhuurt als kantoorruimte en het rechterdeel als gezondheidscentrum.
Op 4 mei 1848 trouwde Frits (F.M.L.) van der Trappen (1809 – 1889) met Maria Adriana Pijnacker Hordijk (1820 – 1890). Het was een huwelijk ‘op stand’. Frits was zoon van Johan van der Trappen, de voormalige rentmeester van de Honselse domeinen (Huis Honselaarsdijk). Maria was dochter van Arij Pijnacker Hordijk, die tot zijn overlijden in 1839 burgemeester van Naaldwijk was.
Het paar had plannen om een nieuw ‘buiten’ te laten bouwen aan de Naaldwijkseweg (huidige Dijkweg). Dat kon op een kavel van ruim 2,5 ha, die Frits van zijn vader had overgenomen. Tot die plannen gerealiseerd werden, zou het paar in het ouderlijke huis van Maria gaan inwonen: Huize Broekvliet, aan de overkant van de weg.
In 1850 werd het huis, in Neoclassistische stijl, opgeleverd. Met de naam ervan – Maria’s Oord – gaf Frits een ode aan zijn vrouw, én zijn moeder. Op de benedenverdieping was een suite van twee kamers, nog een kamer met kabinet, een keuken en een ondergrondse kelder. Op de 1e etage waren vier kamers en twee kabinetten. Op de zolder was de kamer van de dienstbode. Bij dit riante huis liet het stel een prachtig park aanleggen door de bekende landschapsarchitect Zocher uit Haarlem. In de loop der jaren groeide deze tuin uit tot een groene parel in het Westland.
Frits heeft een kort carrière in het leger gehad, was kortstondig fabrikant, maar is vooral actief geweest als wethouder. Zijn hoofdinkomen kreeg hij met de pacht van zijn gronden. Het stel kreeg vijf kinderen, waaronder een tweeling. Een van hen, Arie Jacobus Marinus (1851 – 1923), nam het huis over toen vader een moeder rond 1890 vrij snel achter elkaar kwamen te overlijden. Hij en zijn gezin verbleven er tot 1917.
Arie was evenals zijn vader ‘zonder beroep’, wat betekent dat ook hij zijn inkomsten verkreeg via verpachting. Arie was al bijna veertig jaar oud toen hij trouwde met Marianne van Waveren. Zij kregen drie kinderen waarvan een dochter binnen een jaar overleed.
Maria’s Oord in 1915, met nog een sloot tussen de weg en het landgoed.
Het goed werd toen in twee delen verkocht, terwijl het volwassen bos voor de houtkap werd verkocht. Het ging om “een partij zware iepen, eiken, esschen en populieren en eenig essche- en iepe-sliethout”.
De verkoop van het hout werd verzorgd door een notaris die net daarvoor een praktijk in Monster begonnen was: Gijs Roozen. Hij was nog op zoek naar een geschikte woning voor zijn jonge gezin en besloot Maria’s Oord aan te kopen voor een bedrag van f 28.800. Het bestond uit “een heerenhuis, bosch en tuinland”, groot 1,6 ha.
In 1929 kreeg notaris Roozen een nieuwe betrekking aangeboden in Haarlem. Hierdoor kwam Maria’s Oord wederom in de verkoop. Het Groene Kruis Naaldwijk-Honselersdijk, een vereniging voor wijkverpleging en thuiszorg, bleek interesse te hebben. Zij kochten het aan en begonnen met een renovatie van het pand, inclusief een aanbouw aan de rechterkant van het gebouw.
Eind juli 1930 was alles gereed en werd het nieuwe centrum officieel in gebruik genomen.
In 1958 werd een nieuw gebouw aan de rechterkant toegevoegd, dat zo’n
220 m2 groot was.
In 1978 verliet de kruisvereniging Maria’s Oord. Het pand werd in 1980 ondergebracht in de Stichting Steun Gezondheidszorg Naaldwijk-Honselersdijk, die als doel heeft om het rechterdeel van Maria’s Oord als gezondheidszorgcentrum te exploiteren, waarmee er blijvend faciliteiten zijn voor gezondheidszorg. Sindsdien hebben velerlei zorgspecialisten hier hun praktijk.