G 1 Lambertuskerkje Heenweg

Jonkheer August van Rijckevorsel sticht het kerkje in 1872 als beheerder van het landgoed “Staelduin”. Rond 1850 ontwikkelt hij het zuidelijke gedeelte van dit duin tot tuinbouwgebied. Het noordelijke gedeelte wordt het “Staelduinse bos”.
Voor zijn rooms-katholieke pachters sticht hij het Sint Lambertuskerkje waar ook nu nog regelmatig vieringen plaatsvinden. Daarnaast vormt het kerkje steeds vaker een idyllische locatie voor een kerkelijk huwelijk, doop of jubileum.
Het interieur is neogotisch. Boven de ingang staat een beeld van Sint Lambertus, de patroonheilige. Links op het voorterrein staat de zogenaamde Lourdesgrot.

Wie was Lambertus?

Lambertus werd geboren in Maastricht rond 638. In deze stad werd hij in 672 bisschop.

Met grote ijver bracht hij het geloof in Limburg, Brabant en de Kempen en veel kerken in zijn geboortestreek zijn dan ook aan hem gewijd. Regelmatig was hij verwikkeld in politieke kwesties. Meer dan eens moest hij voor zijn leven vrezen. In 705 werd hij op brute wijze om het leven gebracht. Sindsdien wordt hij als martelaar vereerd. Zijn opvolger, Hubertus, bracht zijn relieken over van Maastricht naar Luik. In 1938 werd een deel aan zijn geboortestad teruggegeven. Sint Lambertus is later de patroon van de textielarbeiders geworden.

Van toen naar nu

Jonkheer A.J.A. van Rijckevorsel (August) was beheerder van het landgoed “Staelduin”. Rond 1850 ontwikkelde hij het zuidelijke gedeelte van dit duin tot tuinbouwgebied. Het noordelijke gedeelte werd het “Staelduinse bos”. Voor zijn rooms-katholieke pachters stichtte hij in 1872 het Sint Lambertuskerkje. In het voorjaar van 1873 werd het kerkgebouw voltooid en op 28 mei 1873 werd de kerk plechtig ingewijd door de zeer  eerwaarde heer G. Elzen deken en pastoor te ’s-Gravenhage. . Tot vandaag de dag vinden er nog regelmatig vieringen plaats. Daarnaast vormt het kerkje steeds vaker een ideale locatie voor een kerkelijk huwelijk, doop of jubileum.

Het interieur

Het prachtige neogotische interieur geeft het Lambertuskerkje een sfeervolle uitstraling. Een rustpunt in het drukke bestaan. De tijd staat hier even stil. De altaartafel en het tabernakel zijn afkomstig uit een afgebroken Belgisch klooster. De Godslamp en de kroonluchter zijn versierd met drie respectievelijk zes daarop gemonteerde wapenschildjes. Een van deze wapenschildjes stelt het wapen van de familie Van Rijckevorsel voor, de stichter van deze kerk.

Meer informatie op www.sintlambertuskerkje.nl

Lees meer
Lees minder

Bekijk G 1 Lambertuskerkje Heenweg

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1872
Type monument
Rijksmonument
Type object
Kerk
Adres
Maasdijk 189, 2691 PE Heenweg