G 2 Herberg De Spaansche Vloot

De vroegste vermelding over deze herberg stamt uit 1543. De herberg had toen de naam Bosboom. In 1641 kocht Gerrit Janszoon van Wijn de zaak en veranderde de naam in de Spaansche Vloot. ( de herbergier was nogal onder de indruk van de overwinning door Maarten Tromp op de Spaansche vloot bij Duins). De herberg had door de jaren heen veel te maken met ruzies en vechtpartijen. Zo was er op 13 Januari 1591 een steekpartij met dodelijke afloop. Omstreeks 1870 kwam prinses Marianne, de dochter van koning Willem 3 er regelmatig asperges eten. Veel gebeurtenissen zijn achterhaald in het gerechtelijk archief van ‘s-Gravenzande.

De vroegste vermelding over deze herberg stamt uit 1540. In een soort huurregister werd in dat jaar ene Aechte Borsbooms vermeldt als bewoonster van dat huis, dat tot in de 17e eeuws steeds de Borsboom werd genoemd. In 1641 kocht herbergier Gerrit Janszoon van Wijn de herberg en veranderde de naam in De Spaansche Vloot. De Spaansche Vloot heeft vele functies gehad, er werd o.a. ook recht gesproken. Er waren ook regelmatig vechtpartijen in de herberg.  Zoals op 13 januari 1591, er verbleven een aantal soldaten van Mauritius van Nassau in de herberg, twee van hen takelden een metgezel zo toe, dat hij de volgende dag aan een fatale buikwond stierf.

In 1641 speelde zich in de herberg de volgende zaak af: Een tweetal franse militairen uit Delft speelden hier enige avonden achtereen “troef spul of quaert” met de schoolmeester, waarbij het nodige werd gedronken. De militairen legden het zo aan dat de schoolmeester verloor, en het gelag moest betalen. Een bedrag van 19 gulden en 10 stuivers. Gezien de grootte van het bedrag is het de vraag of deze vordering ooit voldaan werd.

In 1726 kreeg herbergier Pieter Sprockenburch ook te maken met lastige klanten. Op zekere dag zette de herbergier, na een zwaar drinkgelag ene Jacob Janszoon buiten de deur. Daarbij ontstond een vechtpartij en werd de herbergier tweemaal gestoken. De dader zou opgehangen worden voor het stadhuis, maar overleed in de gevangenis voordat het vonnis werd uitgevoerd.

Omstreeks 1870 kwam prinses Marianne, de dochter van koning Willem I, regelmatig asperges eten in De Spaansche Vloot.

Lees meer
Lees minder

Bekijk G 2 Herberg De Spaansche Vloot

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1540
Type monument
Rijksmonument
Type object
Herberg
Adres
Langestraat 137, 2691 BD ’s-Gravenzande