N39 Huizen Nowee
De uit Wateringen afkomstige Karel Nowee (1836-1904) startte hier in 1867 een metselbedrijf. Het bedrijf lag aan de haven waardoor bouwmaterialen makkelijk vervoerd konden worden. Zoon Willem Karel bouwde in 1905 de twee linkerhuizen voor eigen gebruik, die bereikbaar moesten worden gemaakt door de aanleg van een boogbrug. Na het dempen van de haven in 1926 kon de brug weggehaald worden.
In 1928 werden de twee rechterwoningen gebouwd die de namen Leny en Willy kregen. Dit waren de tweelingdochters van Willem Karel en zijn vrouw Lena. Ook hier kwamen dus Nowees te wonen. Door opvolging heeft het bedrijf bestaan tot 1996.
Karel Nowee (1836-1904), geboren in Wateringen, startte in 1867 een metselbedrijf aan de Havenstraat in Naaldwijk. Hij was gehuwd met Judina Johanna Verhagen en zij woonden praktisch op het bedrijf. Hun zoon Willem Karel Nowee (1870-1940), gehuwd met Lena Hoogkamer, bouwde de opvallende rij van vier woningen aan de toenmalige Haven. De rij werd in fases gebouwd, de bouw van de twee linker woningen werd in 1903 gestart en in 1904 opgeleverd. In Wassenaar had Willem Karel op dat moment een sloop uit te voeren. Hij had daar goeie contacten en kon verschillende afkomende materialen in zijn eigen nieuwbouw hergebruiken. Een duurzame manier van bouwen kwam hier al naar voren. De woningen zijn nog fraai gedetailleerd, met name het metselwerk en de dakkapellen.
Voor het bouwbedrijf was een ligging aan het water in die tijd nog van groot belang. Om de woningen te kunnen bereiken en de schuiten doorgang te verlenen was een boogbrug nodig.
In 1926 werd de haven gedempt en de brug verwijderd. De wereld was inmiddels ook veranderd, auto’s, bussen en vrachtwagens namen geleidelijk het vervoer over. Nadat ook een pakhuis naast de twee gebouwde woningen werd gesloopt, ontstond er ruimte voor de rechter twee woningen. Deze werden in 1928 gebouwd en waren gescheiden door een overbouwde poort. De woningen dragen de opvallende namen Leny en Willy. Dit waren de namen van de tweelingdochters geboren op 3 juni 1911 van Lena en Willem Karel. Hun zonen Karel en Aad Nowee hadden de wind niet geheel mee en konden het bedrijf niet echt uitbouwen. Karels zoon, Willem Karel (Will) Nowee (1931-1997) gehuwd met Lenie van der Kruk heeft wat langer getwijfeld of hij het bedrijf toen wel wilde overnemen. Als eerste job ging hij als leerlingbakker werken bij een broer van z’n moeder in Frederiksoord in Drenthe. Uiteindelijk koos hij toch voor zelfstandig bouwer en heeft veel burgerwerken kunnen realiseren. Will was een zeer gerespecteerde bouwer in Naaldwijk, niet alleen onder zijn eigen klantenkring maar ook onder de collega bouwers.
Bouwbedrijf beëindigd, maar de bouw niet
Toen Wil ziek werd, kwamen de zonen Willem Karel en Herman voor hetzelfde moeilijke punt te staan, hebben wij ambities om als zelfstandige bouwers verder te gaan met het bouwbedrijf? Zij besloten in goed overleg het bouwbedrijf te beëindigen en elders hun bouwkundige aspiraties te zoeken. En zo kwam er in 1997 een einde aan 130 jaar bouwbedrijf Nowee. Waarbij de woningen aan de vroegere haven ons aan Nowee zullen blijven herinneren.
Lenie en haar zonen Willen Karel en Herman Nowee bewonen met hun gezinnen nog steeds drie van de vier woningen. Herman en zijn gezin hebben de rechter woning op een bijzondere manier laten uitbreiden, in een volledig strakke glazen uitbreiding. Hierdoor is een leefruimte ontstaan met een uniek uitzicht op de Oude Kerk van Naaldwijk. Deze woonkamer is als een schiereilandje in de achtertuin gerealiseerd. Een lange doorloop van glas verbind het oude met het nieuwe. 80 jaar na de bouw van deze tweelingwoning Willy, is er een gaaf en duidelijk onderscheidenlijk element aan de woningen toegevoegd.