P21 Villa Elzenhagen

Deze villa met koetshuis werd begin twintigste eeuw gebouwd voor de zoon van notarisfamilie Van Schouwen, afkomstig van Goeree-Overflakkee. Architect was L.J. Falkenburg uit Den Haag. Op drie hectare land werd een tuinbouwbedrijf gevestigd met druivenkassen en een grote boomgaard. Daarbij een tennisbaan voor familie en vrienden. In de crisisjaren ging het bergafwaarts met het bedrijf. In WO ll verbleef hier de familie Kerbert van villa ‘En Toch’ en vlak na de oorlog de Engelse commandant van Hoek van Holland. Na Van Schouwens overlijden is de villa verkocht aan W. van Antwerpen. De tuin werd verdeeld tussen de families Van der Knaap en Zuidgeest. De familie Damen kocht het huis in de jaren zestig en vestigde er een goedlopend hotel-restaurant. In 2015 werd het na een renovatie Hotel Unicum Elzenhagen.

Streekhistorie: Villa Elzenhagen in Poeldijk

Rond 2014 verliet de familie Damen het bekende motel-restaurant Elzenhagen. Een nieuwe exploitant meldde zich en na een grondige opknapbeurt opende het karakteristieke pand zijn deuren weer.

Villa Elzenhagen is te vinden tussen Poeldijk en Monster aan de linkerkant van de Monsterseweg even vóór het Stenen Heultje ofwel Musschenheul. Jarenlang heeft de familie Damen de scepter gezwaaid in dit etablissement. Elzenhagen was voor vele Westlanders en ook voor bezoekers van buiten de regio een begrip, niet alleen vanwege de goede keuken, maar ook vanwege de bruiloften en partijen die er gehouden werden en waar menigeen wel eens acte de présence gegeven heeft.

Villa Elzenhagen is in het begin van de vorige eeuw gebouwd als woonhuis voor de familie Van Schouwen – Van der Woude. Van Schouwen was een kapitaalkrachtige notariszoon, afkomstig van Goeree-Overflakkee. Hij had aan de Monsterseweg drie hectare land gekocht, vestigde daar een tuindersbedrijf en betrok er met zijn gezin het nieuwgebouwde woonhuis met daarnaast een koetshuis.

De witgepleisterde villa met zijn in oorsprong karakteristiek rood, groen en witgeschilderde luiken dankt zijn naam aan de elzen die achter het bedrijf over de volle lengte langs de sloot waren geplant. De twee huisjes links naast Elzenhagen behoorden ook tot het complex. Daar woonden de arbeiders die bij Van Schouwen werkten en die eveneens afkomstig waren van Goeree-Overflakkee. Aan de rechterkant van de villa staat nog steeds het oorspronkelijke houten koetshuis. Achter Elzenhagen is in de jaren tachtig een motel met twaalf kamers gebouwd. Volgens een in 1994 gepubliceerde inventarisatie van panden in de gemeente Monster die bijzondere aandacht of bescherming verdienen, is villa Elzenhagen aangeduid als monumentwaardig.

Op het landgoed stonden kassen waarin druiven werden geteeld en er was een enorme boomgaard. Later werden er voornamelijk aronskelken en groenten geteeld. Achter op het bedrijf lag een tennisbaan, waar ook vrienden en kennissen van de familie Van Schouwen graag gebruik van maakten. Zo was de Poeldijkse huisarts dokter Weitjens met zijn gezin regelmatig te vinden op de tennisbaan van Elzenhagen.

Familie Weitjens

Mensen van buiten het Westland die, aangetrokken door de goede prijzen voor de tuinbouwproducten in die tijd, hier het tuindersvak kwamen leren en vervolgens een tuin begonnen, werden ook wel veldstudenten genoemd. Ze waren vaak van goede komaf en werden zo nodig door hun ouders financieel in het zadel geholpen als ze een bedrijf wilden stichten. Een aantal van hen had het tuindersvak snel in de vingers en slaagde er in het hoofd boven water te houden, ook toen het in de jaren dertig als gevolg van de economische crisis veel minder goed ging in het Westland. Hun nageslacht is soms nog steeds tuinder in deze regio of elders. Veel van deze mensen hebben het echter niet kunnen redden. Zij zagen zich op den duur gedwongen hun vaak groot opgezette tuinbouwbedrijf van de hand te doen. Ook het bedrijf van Van Schouwen floreerde op den duur niet. Omdat hij geen tuinbouwachtergrond had, was hij voor het runnen van zijn bedrijf sterk afhankelijk van zijn personeel. Verder hield het gezin – met twee kinderen – er een luxueuze levensstijl op na. Zo was er huishoudelijk personeel voor dag en nacht, beschikte de familie over een auto met chauffeur en gingen de kinderen elders naar school. In de crisisjaren en daarna ging het in financieel opzicht bergafwaarts met het bedrijf.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Elzenhagen een toevluchtsoord voor de familie Kerbert, bewoners van Villa ‘En Toch’ bij de Musschenheul, omdat hun huis door een Duitse commandant was gevorderd. Vlak na de oorlog was de Engelse commandant van Hoek van Holland in Elzenhagen ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog overleed de heer Van Schouwen in betrekkelijk verarmde omstandigheden en is de sterk verwaarloosde villa verkocht aan Wout van Antwerpen. De tuin werd aangekocht door Henk van der Knaap. Het achterste deel van de tuin is vervolgens in handen gekomen van de familie Zuidgeest. In de jaren zestig heeft de familie Damen de villa gekocht en is die gaan exploiteren als hotel-restaurant.

Inmiddels heeft het pand sinds 2014 een nieuwe eigenaar. Na de renovatie en een uiterlijke metamorfose in 2015 bestaat het voort als hotel – restaurant.

Bron: Streekhistorie – Villa Elzenhagen in Poeldijk

Lees meer
Lees minder

Bekijk P21 Villa Elzenhagen

Plattegrond

Details

Bouwjaar
1920
Type monument
Type object
Villa
Adres
Monsterseweg 100, 2685 LK Poeldijk