P25 Voormalige Smederij Grimbergen
In de Voorstraat bestond sinds 1876 smederij Grimbergen. Hoewel hoefsmid Grimbergen rond 1885 veel werk had sloeg hij een andere richting in. De belangstelling voor druivenserres was namelijk enorm toegenomen, vooral nadat de oude heer Grimbergen samen met geïnteresseerden een bezoek had gebracht aan het Belgische kassengebied te Hoeilaart bij Brussel. Geïnspireerd kwamen zij terug. In het Westland werden, na de kassen met houten frames, al snel ijzeren kassen gebouwd, door Grimbergen als eerste, en spoedig ook warenhuizen. Later bouwde men ook in het buitenland. Omdat het bedrijf uit de dorpskom moest verdwijnen, kwamen de gebouwen leeg te staan. Men vervolgde het werk vanuit Heerlen. Op deze plaats verrees halverwege de jaren negentig een appartementencomplex dat, met een knipoog naar de vroegere bedrijvigheid, een glazen warenhuiskap heeft.
Glastuinbouw in het Westland
Omstreeks 1880 was er in het Westland nog maar een handvol druivenkassen. Er stonden er in Poeldijk en in Wateringen een paar. De glastuinbouw ontstond uit pure noodzaak, want na een paar slechte zomers aan het eind van de negentiende eeuw rijpten de druiven die tegen druivenmuren groeiden niet naar behoren af. Smaak en kwaliteit waren niet goed en de export zakte in.
Een excursie naar het kassengebied bij het Belgische Hoeilaart zette daarop een snelle ontwikkeling van de kassenbouw in het Westland in gang. Dat de glastuinbouw zo’n hoge vlucht zou nemen was echter nog niet te voorzien. Alleen de eerste wereldoorlog zette even een rem op de ontwikkelingen. En daarna nam de uitbreiding van het glasareaal met rasse schreden toe.
Het was de bedoeling dat de kassen bescherming zouden bieden aan de gewassen tegen slechte weersomstandigheden als vorst, regen, hagel en wind. Mooie bijkomstigheid was dat de oogsttijd vervroegd werd. Dit ging later nog een grotere rol spelen.
Opkomst van Warenhuizen en Mechanisatie
Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen de eerste kassenbouwbedrijven in actie: De firma Grimbergen in Poeldijk en Kok in De Lier. Aanvankelijk was het bouwen van een kas een hele gebeurtenis met hoofdzakelijk handwerk. Zo bouwde men misschien een kas van tweehonderd vierkante meter in de tijd van een week. Na verloop van tijd werden er alleen nog warenhuizen gebouwd.
Maar ook in deze branche nam de mechanisatie al snel toe. Daardoor kon men een compleet warenhuis van een hectare in een inmiddels kortere werkweek bouwen. Tegenwoordig vragen onder andere specialistische elektrotechnische voorzieningen met betrekking tot automatisering en klimaatregeling, belichting, beregening, plantenvoeding en installatie van schermdoek toch wel wat meer tijd.
Daarna kwam er een grotere werkplaats die via een binnenplaats bereikbaar was. En er werden rechts van de entree twee woonhuizen gebouwd voor naaste medewerkers. Het was een echt familiebedrijf.
Bron: Koos van Leeuwen, Voorstraat 14 Poeldijk